Telefon
WhatsApp
İL GENEL MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTI DÖNEMİNDE BİR YILINI DOLDURAN İL ENCÜMENİ VE İHTİSAS KOMİSYONLARI SEÇİMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK
Gülhan Matbaa haber İçi

İL GENEL MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTI DÖNEMİNDE BİR YILINI DOLDURAN İL ENCÜMENİ VE İHTİSAS KOMİSYONLARI SEÇİMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK

 

04/04/2022 tarihinde saat 15:00’da özel idare meclis toplantı salonunda il genel meclis üyeleri Ali EYÜPUSTAOĞLU, Göker Giray GÜLSOY, Kadir SARAÇ, Bekir KARABACAK, Ayhan ÖZÇELİK, Atnen AYDOĞAN, Nurdanur METİN, Bahattin KAZGUÇ, Abdullah KALELİ ve Orhan ÖLÇEK’in katılımıyla İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun Başkanlığında gerçekleştirildi.

Gündem maddelerine geçmeden önce konuşma yapan Başkan Dursun, hafta sonu girmiş olduğumuz Ramazanı Şerif ayının ülkemize islam alemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesi temennisiyle tüm hemşehrilerimizin Ramazanı Şerif ayını tebrik ediyoruz dedi. Ardından 10 gündem maddesi ile başlayan 5 gün sürecek Nisan ayı meclis toplantılarında hep birlikte önemli kararlara imza atacaklarını ve alınacak tüm kararların şimdiden Bartın’ımıza ve özel idaremize hayırlı olmasını diliyorum dedi.

Öncelikle 2021 yılı Denetim Komisyon Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Dursun, 5302 sayılı özel idaresi kanunu gereği her yıl Ocak ayı meclis toplantıları döneminde bir önceki yılın gelir ve giderlerinin incelenmesi ile iç denetiminin de yapılabilmesi amacıyla 03/01/2022 tarihli ve 02 Esas sayılı İl Genel Meclisinin kararı ile denetim komisyonunda görev alacak isimlerin belirlendiğini, komisyon çalışmalarının 33 gün sürdüğünü, çalışmaları 28 Şubat’ta tamamlanarak bu süre içerisinde hazırlanan raporun 15 Mart tarihi itibariyle Meclis Başkanlığına ulaştırıldığını, kanun gereği denetim komisyonu raporunun mecliste okutularak meclisin bilgilendirileceğini sonrasında ilan edilerek tüm kesimlerin bu konuda bilgilenmesinin sağlanacağını söyledi.

33 gün süren komisyon çalışmalarında özveri ve gayretle çalışan tüm komisyon üyelerimize ve bu çalışmalara önemli ölçüde katkı sağlayan tüm daire müdürlerimize de şahsım ve başkanlık divanımız adına teşekkür ediyorum dedikten sonra devamında Nisan ayının bir başka önemli gündeminin ise İl Özel İdaresi Kanunu ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği gereği İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimlerinin Nisan ayı meclis toplantıları döneminde yenilenmesi gerektiğini belirterek bu konuda yapılması gereken organ seçimlerinin de önümüzdeki birleşimlerde gerçekleştirileceğini söyledi. Gündemin 8. Maddesinde yer alan İl Encümeni seçimleriyle ilgili açıklamasında 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 25. maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 19’uncu maddesi gereği meclisin kendi üyeleri arasından her yıl Nisan ayında 1 yıl süreyle encümen üyeliği görevini yürütecek 3 üyeyi gizli oyla kanun gereği seçmesi gerektiğini, bu ayki birleşimde bu seçimin gerçekleştirileceğini söyledi.

Yine gündemin 9’uncu maddesinde yer alan ihtisas komisyonlarının bir yılını doldurmuş olması nedeniyle 9 adet ihtisas komisyonlarının İl Özel İdare Kanunu’nun 16’ncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20. Maddelerinde belirtilen usul ve esaslarla belirleneceğini ifade etti. Mevzuat ile ilgili meclisi bilgilendiren Başkan ihtisas komisyonlarının da yasa gereği seçimle oluşturulması gerektiğini, bu kapsamda Çalışma Yönetmeliğinin 20. maddesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: ‘ Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nisbî çoğunlukla en az üç, en çok beş üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Plan ve bütçe komisyonu ile imar ve bayındırlık komisyonu en çok yedi üyeden oluşur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye

sayısını belirler. Plan ve bütçe komisyonu, imar ve bayındırlık komisyonu, eğitim, kültür ve sosyal hizmetler komisyonu ile çevre ve sağlık komisyonunun kurulması zorunludur.’ İfadelerinin yer aldığını belirterek oluşturulacak olan ihtisas komisyonlarının yürürlükte olan 5302 sayılı özel idare yasasına uygun şekilde oluşturulacağını bu kapsamda komisyonların her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulacağını, ihtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterebileceği gibi üyelerin de o partiden aday olabileceğini, meclis üyelerinin birden fazla komisyonlarda görev alabileceğinin mümkün olduğunu belirtti. Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.

Komisyon üyeliklerinde eksilme olduğu takdirde süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir. Komisyon toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği meclis kararı ile düşürülebilir. Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır. İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur. İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. Rapor Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmadığı takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. Komisyonlar üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir. Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere il genel meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir. Gerek görüldüğünde bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona da havale edilebilir.’ Hükümlerinin mevzuatta yer aldığını bu usul ve esaslara göre 1 yıl boyunca Encümen Üyeliği ve tüm ihtisas komisyonlarında büyük bir gayretle görevlerini tamamlamış olan tüm meclis üyelerimize teşekkür ettiklerini belirterek ihtisas komisyonları ile encümen üyeliklerine yeni seçilecek olan meclis üyelerimize de üstlenecekleri görevlerinde başarılar diliyoruz dedi.

Devamında sırasıyla gündem maddelerine geçerek “Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesinin 2022 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması’ ile ilgili Komisyon Raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını söyleyen Başkan Dursun, Mecliste görüşülerek oy birliği ile karara bağlandığını açıkladı.

Yine gündem maddelerinden ‘Doğal Atmosferik Filtre Sistemi Yapım İşi Projesinin 2022 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması’ ile ilgili Komisyon Raporunun Meclis Başkanlığına ulaştığını söyleyen Başkan Dursun, Mecliste görüşülerek oy birliği ile karara bağlandığını açıkladı.

Sözlerinin sonunda Başkan, bir sonraki meclisin 05.04.2022 Salı günü saat 15:00’da gerçekleştirileceğini söyleyerek sözlerine son verdi.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Gülhan Matbaa haber İçi

Yazarlarımız

Anket

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 33 29 1 90
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 33 9 10 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16
21
Nazar 1
Nazar 2

E-Bülten Aboneliği