Telefon
WhatsApp
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu’ndan Seçim Yasası Teklifi Değerlendirmesi, ”Hile oyun kazandırsa da, kader değişmez.”
Gülhan Matbaa haber İçi

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu’ndan Seçim Yasası Teklifi Değerlendirmesi, ”Hile oyun kazandırsa da, kader değişmez.”

AKP ve MHP’nin hazırladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği görüşmelerinde, teklifi değerlendiren Bankoğlu hükümete seslenerek; “Hile oyun kazandırsa da, kaderi değiştirmez. Kaybedeceksiniz,” dedi.

2023 seçimlerinde uygulanması amacıyla hazırlanan Seçim Yasası Değişiklik teklifi, kısmi değişikliklerle dün TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Böylelikle seçim barajı yüzde 7’ye düşürülürken, cumhurbaşkanının seçim propogandalarındaki muafiyeti de kabul edilmiş oldu.

Genel Kurul görüşmelerinde konuya ilişkin söz alan CHP Bartın milletvekili Aysu Bankoğlu siyasi partiler ve seçim mevzuatında sürekli değişiklik yapıldığını belirterek, “Kişiye göre, seçime göre, partiye göre kanun yapılmaz. Kanun kişiye değil, kişi kanuna uyar. Bu kanunlarda en son 2018’de değişiklik yapıldı, şimdi o değişiklikler de değiştirilmek isteniyor. Neredeyse her seçime ayrı bir kanunla gidiyoruz,” dedi.

 

“Bu yeterli bir baraj indirimi değildir”

Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yeterli olmadığını belirten Bankoğlu, “Çarşaf çarşaf baraj indirimi deniliyor. Bu sistemde, bu bir indirim değildir. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkeleri arasındaki organik bağı çözülmüştür. Dolayısıyla yasama ile yürütme arasında da bağ

kalmamıştır. Yürütmenin başında partili cumhurbaşkanı var. Bakanları o atıyor. Hükümet meclisten güven oyu almıyor. Bu sistemde meclis yürütmeye hiçbir şekilde müdahale edemiyor,” diyerek seçim barajının artık yönetimde istikrara hizmet etmediğini belirtti.

Bankoğlu, “Barajı kaldırmama gerekçesinde hala ‘yönetimde istikrarın örselenmemesi’ deniliyor. Bu sistem cumhurbaşkanına öylesine geniş yetkiler veriyor ki; meclisin değil yönetimde istikrarı örselemek, etkilemesi bile çok zor,” diyerek 2018’de gelen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yasamanın gücünü azalttığını belirtti.

 

Hükümetin amacının temsilde adalet sağlamak olmadığını belirten Bankoğlu, “Amaç temsilde adalet olsaydı, bu baraj 2018’de tamamen kalkardı. AKP’nin vaadi de buydu. Ama vaatler unutuldu. AKP değişti, dün de değişti, yarın da değişecek. Ama biz, dün olduğu gibi bugün de darbe kalıntısı olan bu barajın kaldırılması gerektiğini söylemeye devam edeceğiz,” dedi.

 

“Milletin vergisiyle kendi partinizin propogandasını yapamazsınız”

Teklifin en çok tartışılan düzenlemelerinden biri olan propoganda yasaklarına da değinen Bankoğlu, “Sistem değiştiği için, seçim propogandası yasaklarından başbakan ibaresi çıkarılmış. Ama Cumhurbaşkanı eklenmemiş. Halbuki, bu yasakla kanun şunu der; ‘Partin için propoganda yaparken, devletin sana milletin vergisiyle sağladığı imkanları kullanma. Çünkü o imkanlar kamu hizmeti içindir. Parti propagandası da bir kamu hizmeti değildir. Bu kadar basit,” diyerek cumhurbaşkanının seçim propogandası yasaklarından muaf tutulmasının kanunun amacıyla uyuşmadığını belirtti.

 

Teklifin gerekçesinin bu noktada oldukça eksik olduğunu da belirten Bankoğlu, “Bir partinin başkanı olan Cumhurbaşkanı, bu yasaklardan neden bağışık? Seçim zamanı ona kamu hizmeti için, millet vergisiyle verilen arabasını, sarayını, hatta kamu hizmetinde görevli memuru partisi için kullanabilsin diye mi? Milletin vergisiyle kendi partinizin propogandasını yapamazsınız! Cumhurbaşkanı’na tanınan bu muafiyetin gerekçesini açıklamak zorundasınız!” diyerek teklifi eleştirdi.

 

“Teklifte Olması Gerekenler Yok”

Türkiyede seçim mevzuatına ilişkin bir çok düzenleme yapılması gerektiğini belirten Bankoğlu, bu noktada teklifin hiçbir şey sunmadığını “Kadın temsili yok, genç temsili yok. Mühürsüz oylara, trafoda kedilere, seçim düzenine ilişkin hiç bir şey yok. Adil ve güvenli bir seçime, genç ve kadın temsiline dair söyleyecek hiçbir sözü olmayan bu teklif yalnızca iktidar çıkarına hizmet ediyor,” diyerek belirtti.

Hükümetin rant ve rahat peşinde olduğunu savunan Bankoğlu, “Teklifle baraj kaldırılmamış. Cumhurbaşkanı her kuraldan azade. Genç temsili arttırılacağına, gençleri adres kayıt sistemleriyle oyalayıp sandıktan uzaklaştırmaya çalışmışsınız,” dedi. İl ilçe seçim kurulu belirlenmesi usulünün de şaibelere yol açacağını belirten Bankoğlu, “İl ilçe seçim kurulları deseniz içler acısı. Sayın vekiller; partili avukatların hakimliğe nasıl geçirildiğine dair raporlar, isim isim listeler var,” diyerek hükümetin bu teklifle sandıktan korktuğu için, kendi partisini kayırmaya çalıştığını söyledi.

 

“Ayağınıza Dolanacak”

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Fransa’da yabancı yatırımcılara söylediği sözlere de atıf yapan Bankoğlu, “Mevzuatı değiştirip bürokrasiyi alaşağı etse de hükümet kaybedecek. 2018’de siyasi mühendislikle getirilen sistem ayaklarına nasıl dolandıysa bu da öyle dolanacak,” dedi.

İnsanların geçim derdinde olduğunu belirten Bankoğlu, “İnsanlar ekmek derdinde ve tek adamın bir nikah yüzüğünden koca saltanata evrilen koltuk sevdasından hoşlanmıyorlar. Mutlak güç verdiğiniz kişi şu anda ülkenin en çok eleştirilen insanlarından biri,” diyerek hükümeti eleştirdi. Sözlerine, “İktidar bu kibirde devam ettikçe; rant ve rahat peşinde siyasi kutuplaşmayı körükledikçe; halkı kandırmaya, kanun dolanmaya çalıştıkça kaybedecek. Çünkü iktidarın yolu halkı kandırmak değil, anlamaktır. Kanunu dolanmak değil, ona uymaktır,” diyerek devam etti.

Hükümetin seçim yasalarıyla boşuna uğraştığını söyleyen Bankoğlu, “ Herkes bu teklifin halk korkusundan, seçim korkusundan olduğunun farkında. Ama korkunun ecele, bu önerinizin de gelecek olanın gelmesine bir faydası olmayacak,” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Gülhan Matbaa haber İçi

Yazarlarımız

Anket

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 30 26 1 81
2 FB  Fenerbahçe 30 25 1 79
3 TS  Trabzonspor 30 15 11 49
4 BJK  Beşiktaş 30 14 12 46
5 KSM  Kasımpaşa 30 12 11 43
6 İBFK  Başakşehir 30 12 12 42
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 30 12 12 42
8 ANT  Antalyaspor 30 10 9 41
9 ADS  Adana Demir. 30 9 9 39
10 ALNY  Alanyaspor 30 9 9 39
11 SVS  Sivasspor 30 9 10 38
12 SAMS  Samsunspor 30 10 14 36
13 KYS  Kayserispor 30 10 11 36
14 MKE  Ankaragücü 30 7 11 33
15 HTY  Hatayspor 30 7 11 33
16 KON  Konyaspor 30 7 11 33
17 GFK  Gaziantep FK 30 8 15 31
18 FKGK  Karagümrük 30 7 14 30
19 PNDK  Pendikspor 30 7 15 29
20 İST  İstanbulspor 30 3 20 13
21
Nazar 1
Nazar 2

E-Bülten Aboneliği