BARÜ, “Dijital Restorasyon” konusundaki uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarihsel ve kültürel değeri olan belge ve bilgilerin geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılmasına odaklanan ERASMUS projesi kapsamındaki uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarihsel ve kültürel değeri olan belge ve bilgilerin geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılmasına odaklanan ERASMUS projesi kapsamındaki uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün paydaşı olarak yer aldığı “Digital Restoration Lab” Erasmus+ Programı KA220-VE-Mesleki Eğitim ve Öğretimde İşbirliği Ortaklıkları Projesinin ikinci toplantısı Bartın’da gerçekleştirildi. Bulgaristan, Romanya ve Letonya’dan alanında uzman kişilerin yer aldığı toplantıda “Eski Fotoğrafların Sayısallaştırılması” ve “Dijital Restorasyon” konularında bilgi alışverişi yapıldı. BARÜ Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonunda yapılan ilk görüşmelerin ardından ikinci gün Bartın Belediyesi Kültür Merkezine geçen ekip iş ve etkinliklerle ilgili planlamalarda ortak hareket etme doğrultusunda görüş birliğine varıldı.
Proje kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi veren Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Altay, “Dijital restorasyon, hasar görmüş veya zamanla yıpranmış belgelerin orijinal haline döndürülmesiyle kültürel mirasın korunması önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. Bilgi ve belge yönetiminde önemli bir rol oynayarak kültürel mirasın korunması, erişilebilirliği, kullanılabilirliği ve sürdürülebilirliği açısından büyük faydalar sağlamaktadır. Bu doğrultuda paydaşı olduğumuz projeyle Üniversitemizin ihtisaslaşma alanını da kapsayan bir dizi çalışma yapıyoruz. Ev sahipliğini yaptığımız bu toplantının bir sonraki durağı Romanya’nın Braşov şehrinde gerçekleştirilecek” dedi.
Yapılan çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise dijitalleşmenin dünyadaki hızlı gelişmelerle birlikte bilgi ve belge yönetimi ile eğitim ve araştırma süreçlerinde de etkin bir biçimde kullanılmasına dikkat çekerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
İki yıl sürecek olan projenin koordinatörlüğünü Ulusal Basım ve Fotoğraf Yüksek Okulu (Bulgaristan) yapıyor. Projede BARÜ ile birlikte Öğrenci Bilgisayar Sanat Topluluğu (Bulgaristan), “George Baritiu” İlçe Kütüphanesi (Romanya), Riga Devlet Teknik Üniversitesi (Letonya) ve Kütüphane Çalışmaları ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi (Bulgaristan) yer alıyor.
0 Yorum