Telefon
WhatsApp
BANKOĞLU “TTK Genel Müdürlüğü’nün  sorumluluğunun değerlendirilmemesi hayal kırıklığı.”
Gülhan Matbaa haber İçi

42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Maden Faciası’na ilişkin savcı fezlekesi 13 Ocak 2023 tarihinde tamamlandı. 23 şüphelinin cezalandırılmasının talep edildiği fezlekede, müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, işletme baş mühendisi Mehmet Tural ve iş sağlığı güvenliği (İSG) ve eğitim başmühendisi ve şube müdürü Volkan Soylu’nun olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması talep edilirken, TTK Genel Müdürlüğü’nden herhangi birinin cezalandırılması talebi yer almadı.
Hazırlanan savcı fezlekesine ilişkin yazılı basın açıklaması yapan CHP Bartın milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, 196 sayfalık savcı fezlekesinde sorumlulukları tespit edilen TTK Genel Müdürlüğü’nün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve MAPEG denetçilerine ilişkin bir ceza talebinde bulunulmamasını hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Bankoğlu açıklamasında, “Savcılık hazırladığı fezlekede, 8 başlıkta kusur ve eksiklik tespit etmiştir. Bunlar; gaz sensörlerinin takibinde ihmal, havalandırma arızalarının giderilmemesi, patlama ve ateşlemeye ilişkin sorunlar, personel kayıtlarında işçi güvenliğini tehlikeye düşürecek denli sorunlar, Sayıştay raporlarında belirtilen eksiklikler, personel görevlendirmelerindeki ve sayısındaki eksikler, işçi eğitimlerindeki eksikler ve patlayıcı maddelerin depolanması, nakliyesi ve patlatılmasına ilişkin ihmaller olarak da sıralanmıştır. Bu bakımdan fezlekenin içeriği, bugüne kadar kamuoyunda da çokça yer alan norm kadro eksikliklerine, idaredeki zafiyetlere ve liyakatsizliklere değinmiş; yapılan tespitlerde tanık ve şüpheli ifadelerinin yanı sıra, bilirkişi öninceleme raporundan ve Sayıştay raporlarından da faydalanılmıştır,” diyerek savcılık fezlekesine ilişkin bilgi verdi.
Bankoğlu, fezlekede tespit edilen özellikle norm kadrolardaki eksiklik, havalandırmadaki sorunların giderilmemesi, uzun zamandır devam eden yüksek gaz oranlarına rağmen üretime devam edilmesi ve usulsüz patlatma ve personel idaresinde açıkça görülen disiplinsizlik gibi konularda denetim sorumluluğunun müessesenin bağlı bulunduğu TTK Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirten Bankoğlu, “Fezlekenin faydalandığı Bilirkişi Öninceleme Raporu’nun da açıkça ortaya koyduğu gibi, Amasra Müessesesinde (ATİM) çok uzun zamandır bir personel eksikliği var ve TTK Genel Müdürlüğü ATİM’in bütün taleplerine karşı bu ihtiyacı karşılamamış. Tanık beyanları da bu yönde. Patlamanın olduğu sırada, en önemli bölümlerden biri olan Gaz İzleme Merkezi’nde en az 2 kişi olması gerekirken tek bir kişi var. TTK Genel Müdürlüğü’nün ATİM’in ısrarlı personel talebini karşılamaması sebebiyle, patlamanın olduğu gün madenin en önemli biriminde orada görevli olmayan tek bir işçi çalışıyor. Sadece bu bile TTK Genel Müdürlüğü’nün, olaydaki sorumluluğunu tespit etmek için yeterlidir,” ifadelerini kullandı.
“4 yılda bir türlü tamamlanmayan havalandırma ihalesi kimin sorumluluğunda?”
Bankoğlu açıklamalarına, “Eksiklikler, ihmaller, göz göre göre yapılan yanlışlar bir değil iki değil. Madende patlama sırasında, vardiya listesine göre görevliyken vardiyaya gelmeyen 13 kişi var, bazı işçiler çalışıyor gösterilmiş, çalışmıyor, bazı işçiler başka vardiyalarda gözükürken bu vardiyada çalışıyor. Ve tüm bu düzensizlik müessesede normal karşılanıyor. TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda, maden işçi kıyafetlerinin ısı ve aleve karşı koruma, alev yayılma, yanma gibi tehlikelere karşı uygun olmadığı yazıyor,” diyerek devam etti.
Dört kişi hakkında olası kastla öldürme suçundan ceza talep edildiğini hatırlatan Bankoğlu, “Burada sorumlular muhtemel tehlikeli neticeleri ve sebepleri göze alarak, hatta kabullenerek kömür çıkarma işine devam etmişler, dolayısıyla bilinçli taksir unsurları aşılmış olası kast oluşmuştur. Burada yıllardır giderilememiş bir havalandırma arızası var. Bu eksikler 2018 yılında tespit edilmiş, bir türlü de giderilmemiş. Buna rağmen, sadece idari para cezası vererek madenin üretimine devam edilmiş. Havalandırma sistemini değiştirme taahhüdünü 2 senedir yerine getirmeyen şirkete de yine sadece cüzi bir para cezası vermiş, sözleşme süresini iki defa uzatma yoluna gitmişler. Patlamanın olduğu günden bir gün öncesinden beri, havalandırma vantilatörü değeri 53 kez ikaz 355 kez de alarm seviyesini göstermiş. Ve bu durumun, yani gaz seviyelerinin daha önce de defalarca bu seviyelerde olduğu, işin durdurulması gerekirken, durdurulmadığı, bu gaz ölçümlerinin 10 günde bir Zonguldak Genel Müdürlüğü’ne bildirildiği ama herhangi bir şey yapılmadığı da biliniyor. Yani tehlike ortada, kaza geliyorum diyor, buna rağmen gerekli önlemleri almayan amirler ceza alırken, onların bu ihmaline göz yuman, yüksek gaz oranlarından haberi olmasına rağmen üretime devam edilmesine ses çıkarmayan, havalandırma sorununu 4 senedir sürüncemeden kurtarmayan Genel Müdür ve yardımcıları, bakanlık denetçileri soruşturmaya dahil edilmiyor, ifadeye bile çağırılmıyorlar. Bu korkunç bir eksiklik gerçekten. 4 yıldır havalandırma sorununu çözmeyen, tehlikeli gaz seviyelerine rağmen devam eden üretime ses çıkarmayan, bu müessesenin denetiminden iş yönetimine kadar her bir planlamasından sorumlu olan kim,” diye sordu.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Gülhan Matbaa haber İçi

Yazarlarımız

Anket

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 32 28 1 87
2 FB  Fenerbahçe 32 27 1 85
3 TS  Trabzonspor 32 16 12 52
4 BJK  Beşiktaş 32 14 12 48
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 32 14 12 48
6 İBFK  Başakşehir 32 13 12 46
7 KSM  Kasımpaşa 32 13 12 46
8 SVS  Sivasspor 32 11 10 44
9 ANT  Antalyaspor 32 10 10 42
10 ALNY  Alanyaspor 32 10 10 42
11 ADS  Adana Demir. 32 9 10 40
12 SAMS  Samsunspor 32 10 14 38
13 MKE  Ankaragücü 32 8 11 37
14 KYS  Kayserispor 32 10 12 37
15 KON  Konyaspor 32 8 12 36
16 HTY  Hatayspor 32 7 13 33
17 GFK  Gaziantep FK 32 8 17 31
18 FKGK  Karagümrük 32 7 16 30
19 PNDK  Pendikspor 32 7 16 30
20 İST  İstanbulspor 32 4 21 16
21
Nazar 1
Nazar 2

E-Bülten Aboneliği