Telefon
WhatsApp
BANKOĞLU
Gülhan Matbaa haber İçi

TTK’nın Amasra Faciası’na İlişkin Kanaat Raporunu Yorumlayan CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu: Hala hiçbir şekilde hesap vermemiş olanlar, şimdi de suçu şehit madenciye yıkmaya çalışıyor”

14 Ekim 2022 tarihinde Amasra’da meydana gelen maden faciasının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun Bartın’da yaptığı incelemeleri sırasında, patlamanın yaşandığı Amasra Müessesesinin (ATİM) bağlı bulunduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından yapılan komisyona yapılan sunumda maden faciasının temel sebebinin ateşleme olduğu iddiası dikkat çekti.

TTK yetkilileri eşliğinde TTK’ya bağlı Kozlu Müessesesi Müdür Yardımcısı Yusuf Aydın tarafından yapılan sunumda, facianın meydana gelmesindeki en kuvvetli ihtimalin uygun olmayan ateşleme işlemi olduğu, patlama sırasında görev yapan şehit madenci Öner Yıldız’ın barutçu olarak görev yaptığı ve uygun olmayan bir şekilde iki kere ateşleme yapmış olma ihtimalinin olduğu, bu ateşlemelerin de patlamaya neden olduğu iddia edildi.

TTK Genel Müdürlüğü tarafından olayın faturasının barutçu olarak görev yapan şehit madenci Öner Yıldız’a kesilmesinin adeta bir skandal olduğunu belirten Bankoğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, Bundan daha bir iki hafta önce mecliste bize yaptıkları sunumda, facianın oluşumuyla ilgili bile doğru düzgün bir bilgisi olmadığını belirten TTK Genel Müdürlük yetkilileri, geçtiğimiz hafta Bartın’da şok edici bir iddiayla karşımıza geldi. İddiaya göre patlamanın sebebi yanlış ateşleme ve bu ateşlemeyi yapan barutçu. Bu iddiayla ilgili halkımızın ve özellikle de maden şehitlerimizin ailelerimizin bilmesini istediğim

çok önemli sorunlar var. Her şeyden önce, madende yangın hala devam ederken, elde yeterince kanıt yokken, kendini savunma imkanı bulunmayan bir maden şehidimizi bu şekilde zan altında bırakarak kamuoyunda kanaat oluşturacak bu gibi iddiaların ortaya atılması çok yanlış. Ayrıca şu da var, patlama iddia edildiği gibi ateşleme sebebiyle oluşmuşsa; arın bölgesinde ateşlemeyi yapan şehit barutçunun cenazesinde yanık bulunması gerekir ancak otopsi raporları bize böyle olmadığını gösteriyor. Otopsi raporlarında arında madencilerimizi zehirlenme sebebiyle kaybettiğimizi belirtiliyor. Öte yandan, patlamanın olduğu gün ve öncesinde metan gazı seviyesinin defalarca alarm seviyesini gösterdiğini de biliyoruz. Buna rağmen gerekli önlemleri almayan idarecilere suç bulunmazken, barutçunun üzerinden bir suç kanaati yaratmak düpedüz dikkatleri başka yere çekme çabasıdır,” ifadelerini kullandı.

 

Kendi yanlışlarını görmek yerine, emirlerinde çalışan işçiye suç isnat ediyorlar,”

 

Bankoğlu, yapılan TTK sunumunun ve TTK’nın hazırladığı Amasra Maden Kazası Kanaat Raporu’nun kurumun eksikliklerine yönelik önemli ipuçları verdiğini de belirterek, Biz TTK’ya iddialarını neye dayandırdıklarını sorduğumuzda, kurum görevlileri bize madencilerin kurum tarafından idari soruşturma geçirdiğini, oradaki ifadeler sebebiyle de ateşlemede sorun olduğu kanısına vardıklarını söyledi. Bize aktarılan madenci ifadelerinin hepsi daha önce barutçu olarak görev yapmış madencilerin ifadeleri ve bu ifadeler de ATİM’de ateşleme işleminin patlamadan çok öncesinden beri kurallarına uygun olmayan bir şekilde yapıldığını yönünde. Yani iddialar doğruysa, 14 Ekim’de 42 canın yitimine sebep olduğu iddia edilen hata, bir günlük bir hata değil. Bunu da denetlemesi gerekenler, böyle bir yanlış varsa bunu önlemesi gereken kişilerse ellerini kollarını sallayarak geziyor! Bu nasıl bir adalet?! Barutçunun doğru ateşleme yapıp yapmadığını kim denetler

diye soruyoruz TTK görevlilerine, sorularımız geçiştiriliyor. Maden şehidimizi zan altında bırakan bu iddiaları ortaya atarken, kuralına aykırı iki ateşleme yapıldığını kontrol ettiniz mi, bundan emin misiniz diyoruz, hayır tahmin diyorlar. Tahminler üzerinden bir şehidimiz zan altında bırakılıyor, ama üzerinde delillerle suç isnat edilmiş olan idarecileri soruşturmaya bile zahmet etmiyorlar. Çünkü ATİM’deki bu facianın, faciaya sebep olan ihmallerin denetlenmesinden sorumlu olan yer, TTK. Kendileri yani. TTK’nın sorumluluğunda bir yerde bir süredir yanlış ateşleme yapılıyorsa eğer, bu da TTK yöneticilerinin denetim zaafiyetidir. TTK burayı denetlememiş, kendi sorumluluğunu görmek yerine, emrinde çalışan şimdi de şehit olan madenciye suç isnat ediyor. Yazıktır!”

TTK Genel Müdürünün ve Genel Müdür Yardımcılarının Sorgulanması Gerekiyor”

Bankoğlu açıklamalarına, TTK Genel Müdürü’nün, Genel Müdür Yardımcısının sorgulanması, görevden uzaklaştırılması ve hakim karşısında hesap vermesi gerekmektedir. Bu kadar basit. Bu sorgulama kamu vicdanı için, Amasra halkının ve maden şehidi ailelerinin içlerinin bir nebze soğuması için, bu ülkede adaletin tecelli etmesi ve adalet inancının korunması için hayati önemdedir. Bizler bu adaletin yerine gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz, ama kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu ülkede yaşanan maden facialarının neredeyse hiçbirinde sorumlulular doğru düzgün hesap vermedi. TTK yetkililerinin de bu duruma ve siyasi bağlantılarına güvenerek ucuz iddialarla kendi sorumluluklarından kaçmaya çalıştığını üzülerek görüyorum. Benzetmek her ne kadar içimi acıtsa da, adalete hükmeden tilki olduğunda, tavuklar daima suçlu bulunacak, diye bir söz vardır. Burada da onu görüyoruz, 42 madencinin vebalini yine onlardan birine yıkıp, kurtulma hesabı yapanlar bu milletin vicdanının da ayrı bir mahkemesi olduğunu unutmasın,” diyerek son verdi.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Gülhan Matbaa haber İçi

Yazarlarımız

Anket

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 30 26 1 81
2 FB  Fenerbahçe 30 25 1 79
3 TS  Trabzonspor 30 15 11 49
4 BJK  Beşiktaş 30 14 12 46
5 KSM  Kasımpaşa 30 12 11 43
6 İBFK  Başakşehir 30 12 12 42
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 30 12 12 42
8 ANT  Antalyaspor 30 10 9 41
9 ADS  Adana Demir. 30 9 9 39
10 ALNY  Alanyaspor 30 9 9 39
11 SVS  Sivasspor 30 9 10 38
12 SAMS  Samsunspor 30 10 14 36
13 KYS  Kayserispor 30 10 11 36
14 MKE  Ankaragücü 30 7 11 33
15 HTY  Hatayspor 30 7 11 33
16 KON  Konyaspor 30 7 11 33
17 GFK  Gaziantep FK 30 8 15 31
18 FKGK  Karagümrük 30 7 14 30
19 PNDK  Pendikspor 30 7 15 29
20 İST  İstanbulspor 30 3 20 13
21
Nazar 1
Nazar 2

E-Bülten Aboneliği